Светски дан океана

1398523321924

8. Јун је дан посвећен Океану.
Иако није званично проглашен од стране Уједињених нација, светски Дан океана се слави сваког 8. јуна и то од 1992. године, пошто је тај датум утврђен на  самиту „Планете Земље“ у Рио де Жанеиру. Овај дан је прилика да се слави светски океан и наша лична повезаност са морем. Потрошачки менталитет савременог друштва је оставио свој траг на свим природним ресурсима око нас, па и на океан. Људско друштво користи океан као депонију отпада, рибља популација је десeткована, уништена су многа критична станишта и ометен је основни репродуктивни капацитет живота у океану.

colorful-oceans-1440x900

Светски океан је неопходно чувати из много разлога:

• он производи највећи дио кисеоника који удишемо

• помаже људима да се прехране

• регулише нашу климу

• чисти воду коју пијемо

• представља извор могућих лекова

Око 70% површине планете чине мора и океани, са просечном дубином од 3809 м. С обзиром на то да фотони светлости не могу продрети дубље од 100,5 м испод водене површине, већи део наше планете се налази у непрестаном мраку.

Дубоко море представља највећи музеј на земљи: постоји више артeфаката и остатка историје у океанима него у свим светским музејима заједно.

Најдужи планински венац на свету је под водом, зове се Средњеокеански гребен и овај венац планина се креће дуж средине Атланског океана ка Индијском и Тихом океану. Дуг је више од 10860 км и има врхове више од оних на Алпима.

Океан има низ необичних географских одлика, као што су стубови који су високи и по неколико спратова или димњаци који испуштају сумпорну киселину. На океанском дну Мексичког залива леже кисели базени уз подводне вулкане који избацују блато и метан, а не лаву.

Advertisements