Рециклажа пластике

Пластика је материјал који се добија из нафте, руде која се налази у унутрашњости Земље. По садашњој стопи производње, процењује се да ће резерве нафте у свету нестати за 35 година. Разградња различитих производа од пластике траје од 100-1.000 година. При спаљивању 4 пластичне кесе потроши се онолико кисеоника колико је потребно човеку за 1 дан, што говори о опасности уништавања и спаљивања пластике.

Шта је ПЕТ (C10H8O4)n?
(Поли) Етилен-терефталат, је полимерни (пластични) материјал који се највише користи за производњу влакана која се користе у текстилној индустрији и тада се најчешће зове Полиестер.

Када се полиестер (једна врста пластике) користи за производњу амбалаже за једнократну употребу, најчешће за паковање хране или боце за безалкохолна пића, воду и пиво, користи се назив ПЕТ амбалажа…

plastika_123plastika_4567

Ознака пластичне амбалаже

Употребљена амбалажа од ПЕТ-а јесте отпад, али није ђубре, јер се ПЕТ може потпуно рециклирати кроз процес рециклаже и вратити у поновну употребу.

Пример знатне користи од рециклаже пластике је податак из Немачке (2001. година). Са уштеђеном енергијом коришћењем старе пластике могло је 1,8 милиона домаћинстава у Берлину да се снабде електричном енергијом 130 дана. У новцу, та уштеда је износила 523 милиона марака.

reciklaza-plastikeplastika

Advertisements