Рециклажа папира

Хартија (папир) се добија прерадом дрвета у фабрикама уз помоћ различитих хемијских средстава. При том нестају велике и старе шуме, долази до загађивања река.

Да би се што мање штете нанело животној средини, могуће је поново сакупити хартију која нам више није неопходна и дати је на рециклирање. Прерадом старог папира, утроши се 60% мање енергије него када би тај производ добијали из природног материјала (дрвета). Такође, прерадом старе хартије користимо 15% мање воде.

papir

Неки подаци говоре да рециклажом једне тоне канцеларијског папира спашавамо 17 стабала дрвета, штедимо 4.200 кW (киловата) електричне енергије и 32.000 литара воде.

papir 2При том, могуће је рециклирати све врсте новина, папирних кеса, папира за писање и сву амбалажу од папира. Рециклирањем хартије спасавамо многе шуме, реке, језера а самим тим и многа друга жива бића која од њих на неки начин зависе.Раније се папир производио од старих тканина, а данас се производи од целулозе. За целулозу, која се добија из дрвета, потребно је сасећи бројно дрвеће да бисмо произвели папир. Како се ради о природном ресурсу, потребно је бринути о његовим количинама. Пример небриге о овом природном богатству јесте Кина, чија је површина била покривена 90% шумом, док је данас тај износ око 5% . При томе је важно истаћи значај шуме.

Значај шума за околину је вишеструк:
• Ослобађају кисеоник у процесу фотосинтезе(хектар шуме дневно потроши око 4000кг угљен-диоксида, а ослободи око 3000кг кисеоника)
• Апсорбују плинове, седиментирају прашину, филтрирају чврсте и радиоактивне честице(стабло дивљег кестена старо око 30 год. може задржати 120кг прашине и 80кг аеросола годишње)
• Имају бактерицидно дејство (шумски ваздух је богат етеричним уљима која уништавају микробе)
• Филтрирају воду, спречавају ерозију и клизишта, смањују буку, ублажавају климатске промене,смирују тишином и одвојеношћу амбијента

tetrapak

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s