Пермакултура

Седамдесетих година двадесетог века Аустралијанци, Бил Молисон и Дејвид Холмгрен, са Универзитета у Тасманији, увели су појам пермакултуре и осмислили њене темељне принципе. Оно од чега је све почело био је покушај да се креира природно самоодрживи екосистем за производњу хране, кроз симбиотичке везе са међусобно подупирућим елементима.

permakulturapermacultureПЕРМАКУЛТУРА је метода дизајнирања одрживих људских заједница према узорцима из природе (или еколошки дизајн који опонаша природне процесе). Шта то значи? Замислите да имате повртњак, али у њему не морате прекопавати нити плевити, јер он делује на принципу шуме. Замислите да ваша кућа рециклира отпадну воду, али на то не морате трошити енергију нити новац, јер тај систем делује на принципу мочваре…

Пермакултура нуди „алате“ за обликовање потпуно одрживих целина за становање и живот (кућа, зграда, имање… итд), који производе властиту храну и енергију, па све до економских алтернатива и нових социјалних структура. Пермакултура је заснована на посматрању онога што чини природне системе трајним; успостављање једноставних али делотворних принципа и коришћење истих да опонашају природу у било чему што одлучимо да дизајнирамо. То могу да буду баште, фарме, зграде, шуме, заједнице, бизниси, чак и градови. Пермакултура је у основи стварање добробитних веза између појединачних елемената и настојање да се енергија успешно очува у систему, а не да се изгуби. Пермакултура није покрет, није филозофија; она је приступ за решавање проблема кога покрет и филозофија могу употребити да постигну своје циљеве и створе свет у коме се људске потребе испуњавају уз одржање здравља ове чудесне планете која нас подржава.

Сама реч пермакултура потиче од речи перманентна агрикултура и перманентна култура. У оваквом систему дизајнирања продукт једног процеса представља ресурс другог, а што све заједно ствара један циклични систем. Користи се холистички (целовит) приступ који омогућује да све непрестано циркулише, дакле где отпад и неконтролисано трошење ресурса не постоји.

Пермакултурни цвет

permakulturni-cvetЛатице представљају основне људске потребе, и ми радимо ка испуњењу истих на одрживи начин на личном, локалном и регионалним нивоима.

Начела пермакултурног дизајна

nac48dela-permakulture

Три моралне ставке на којима се заснива ПЕРМАКУЛТУРА:

tri moralne stavke

ПЕРМАКУЛТУРА У ПРАКСИ:

Посадио биљку у затвореној боци пре 50 година, она створила сопствени екосистем (кликни на вест)

Рециклирано имање – пермакултура у пракси

УВОД У ПЕРМАКУЛТУРУ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s