Европски дан паркова

europarc-475-x-47524. мај је Европски дан паркова који је промовисан 1999. у циљу заштите природе и пејзажа Европе. У већим градовима Европе се нарочито поштује овај дан, јер управо у тим градовима, због велике концетрације саобраћаја, индустрије и буке, паркови служе као „плућа“ градова и места окупљања великог броја становника.

eko13

У Европи се сваке године 24. маја обележава Европски дан паркова, на иницијативу Федерације ЕУРОПАРК, са циљем да се промовишу европске заштићене зоне и придобије јавна подршка за циљеве и активности ове организације. Прво обележавање одржано је 1999. године. Национални и природни паркови су најважнији по површини и вредностима међу заштићеним зонама. Датум је изабран као сећање на „постанак“ првих европских националних паркова – девет националних паркова у Шведској, проглашених 24. маја 1909. године. Европски дан паркова обележен је први пут 1999. године.

НАЈЛЕПШИ ЕВРОПСКИ ПАРКОВИ…

najlepsi-evropski-parkovi

У Београду постоји 65 јавних паркова који се простиру на 385 хектара површине. Они и зими, многим Београђанима пружају скровиште од захукталог града. Већина паркова настала је између друге половине 19. века и почетка 20. века. Зачетком јавних зелених површина у Београду сматра се Карађорђев парк јер су на том простору, на месту где су сахрањени погинули у Првом српском устанку, још 1806. године, засађени багремови и кестенови. Први јавни парк уређен је 1860. године на углу Улице кнеза Милоша и Немањине, а назван је Финансијски парк…

БЕОГРАДСКИ ПАРКОВИ

beogradski-parkovi-1754-x-1240-1315-x-930

Advertisements