Међународни Дан јабуке

Традицијa одржавања Дана јабука 20. октобра започета је 1990. у Лондону, с циљем истицања њених здравствених квалитета и демонстрације многобројних сорти јабуке које се у Енглеској узгајају.

Временом су традицију обележавања Дана јабука прихватиле бројне школе и удружења по свету, истичући на тај начин важност јабуке у здрављу и исхрани људи.

Јабука се спомиње у многим причама и митовима, познати грчки мит говори нам да је грчка богиња свађе Ерида бацила јабуку између три најмоћније богиње Олимпа, Херу, Афродиту и Атину, на јабуци је писало „за најлепшу“. Наравно богиње се међусобно нису могле договорити која је најлепша па су за суд питале тројанског принца Париса. Афродита потајно Парису обећа најлепшу жену на свету Хелену, да за узврат њу прогласи најлепшом богињом Олимпа. Парис пристаде, прогласи Афродиту најлепшом и доби Хелену те тако изби Тројански рат у којему након десет година рата Грци опљачкаше и разорише Троју до темеља.

Један други мит, онај библијски о Адаму и Еви приповеда нам да је Ева убрала јабуку са забрањеног дрвета знања. Кад Адам и Ева пробаше плодове са тога дрвета, спознаше свет и схватише да су голи. За казну их Бог протера из рајског врта. Тако је јабука постала симболом знања али и греха               (јабука = lat. malus, зло = lat. malum).

cvijetцвет јабуке

Домаћа јабука је пореклом из Азије, а првотно је узгајана у Турској и Кавказу одакле се проширила по Европи. Јабуке су узгајали стари Феничани, Грци и Римљани, а Александар Велики је једну врсту јабуке донио у Грчку око 300. г.п.н.е.
Из доба Римљана потиче узречица „од јајета па све до јабуке“ јер је било уобичајено да се оброк започне јајетом, а заврши јабуком.

Јабуке су биљке дрволика или грмолика облика с белим или ружичастим цветовима који цвату у априлу и мају. Јабука је прозвана краљицом воћака и припада роду из породице ружа, а познато је око 25 разних врста јабука. Данас је домаћа јабука најраспрострањеније воће са око 8000 познатих сорти јабука. Дивља или шумска јабука расте у Европи самоникло у светлим листопадним шумама.

Јабука спада међу најкорисније намирнице за здравље организма јер је богата витаминима Ц, А, Е, Б1, Б2, Б6, бета каротеном, влакнима, калијумом, калцијумом, фосфором, гвожђем, магнезијумом и угљеним хидратима.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s